Weg met beoordelingsgesprekken. Leer waardevrij waarnemen (deel 1)

De lente is weer in volle gang. En met lekker weer gaan we graag op een terras zitten. Mensen kijken. Vaak vinden we het leuk om nietsvermoedende voorbijgangers op afstand van commentaar te voorzien. “Moet je die zien…”.

Als leidinggevende werk je dagelijks met mensen en als het goed is ben je die ook aan het ‘bekijken’. Je ziet ze met elkaar in gesprek, in gesprek met de klant en in gesprek met jou.

En als je naar hen kijkt, waar kijk je dan naar? Van nature kijken we met eenzelfde oordelende blik als op het terras. We kijken naar de dingen die niet goed gaan.

Onderstaand model helpt je, om zonder waarde oordelen, te kijken naar de mindset van de ander waarin iedere mentale stemming zijn voor- en nadelen heeft. De meeste mensen veranderen de hele dag door diverse malen van stemming. De kunst is wel om dat vanuit je ‘eigen groen’ te bekijken.

Door de diverse stemmingswisselingen van de betreffende collega waar te nemen, ga je steeds beter anticiperen op de persoonlijke groei, de mentale veerkracht en de veranderbereidheid van de medewerkers. Ze hebben een voorspellende waarde voor de volgende stappen die mensen maken in hun carrière.

Grappig genoeg hebben de medewerkers die je observeert vaak geen idee in welke mentale stemmingen ze zelf zitten. Door hen attent te maken op deze onbewuste keuzes, geef je hen de mogelijkheid om er zelf invloed op uit te oefenen. Dat is dan ook de toegevoegde waarde van de coachende manager. De coach leest de mindset sneller dan de ander zelf en biedt de ander de mogelijkheid die te veranderen.

Hoe werkt dit dan?

Laten we beginnen bij de cirkel van uitdaging (groen). Daarin presteren mensen, onder de omstandigheden, optimaal. De concentratie, de aandacht, de focus, het is er allemaal. Je ziet het aan de ogen van de diegene die in deze mindset zit. Rustig en stil. Eenmaal in deze mindset kunnen mensen zich makkelijk(er) afsluiten van datgene dat er om hen heen gebeurt. Bedenk je dat dit best een kunst is in een kantoortuin, waarin mensen kriskras door elkaar lopen en met van alles en nog wat bezig zijn.

De cirkel van spanning en verkramping (geel) zie je bij diegenen die bevestiging zoeken bij jou of bij de collega’s. Je ziet het aan de non-verbale houding. Je hoort het aan de stem (volume, intonatie, snelheid) bijvoorbeeld in een klantgesprek.

In deze mentale stemming willen mensen graag, maar ze twijfelen over de goede afloop. Mensen zijn onzeker over zichzelf in relatie tot de opdracht die er voor hun ligt. Dit geldt niet alleen voor mensen met weinig ervaring. Ook mensen die al jaren hetzelfde werk doen, ervaren hun verkrampte momenten. En het is ook een goed teken. Het is een signaal dat de betreffende persoon zijn comfortzone verlaat of wil verlaten. Een moment dat er iets nieuws geleerd kan worden.

De vaak niet gezonde spanning en verkramping kan zich op allerlei manieren uiten. De een zit voortdurend te wiebelen op de stoel. De ander zit te tikken met de pen. Leer je eigen mensen kennen in deze stemmingen en leer hen deze stemming te gebruiken. Deadlines kunnen een (tijdelijk) stressvol effect hebben. Om deze fase van spanning bij mensen te herkennen heb je een geoefend oog nodig. Oefen veel. Steek tijd in je waarnemen en je wordt met de keer beter in het herkennen van de mentale stemmingen.

Kijk met aandacht naar de mindset van je mensen en begrijp dat diegenen die regelmatig in deze cirkel zitten, erg resultaatgericht zijn en graag willen uitblinken. Maak eens notitie van deze momenten en volg je mensen in de voortdurende stroom van gemoedstoestanden.

Succes daarmee!

Volgende week neem ik je graag mee in de rode en de grijze gemoedstoestanden.

Gaaf aanbod!

Wil je in de praktijk ervaren hoe deze waarneming werkt en hoe jij stemmingen bij je collega’s herkent? Ik heb iets gaafs voor je!

Tijdens een 30 minuten One Minute Workshop ga ik met jou en je collega’s aan de slag om te oefenen. Ik vertel je meer over de kleurencirkel en over de One Minute Coaching methode.

Deze workshop is gratis en ik kom naar je toe. Wat ik van jou verwacht is dat jij als teamleider of manager 10 deelnemers regelt, een ruimte vrijmaakt voor de workshop en bereid bent om te ervaren wat de kracht van One Minute Coaching is.

Meemaken? Neem contact met me op.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *