Voor een 1-op-1 coaching heb je geen achterkamertje nodig

Achterkamergesprek

Tijdens mijn trainingen vraag ik altijd naar het verschil tussen een feit en een mentale stemming. Grappig genoeg komt praktisch iedere groep met het juiste antwoord. Een feit is een gegeven, daar verander je niks aan. Een mentale stemming of mindset bepaal je zelf. Bijna iedereen kent deze theorie.

Het uitgangspunt bij One Minute Coaching is de mindset (zie het onderstaande kleurenmodel) van de ander te herkennen, erkennen en beïnvloeden zonder de feiten te veranderen. Soms zijn de omstandigheden wat ze zijn. Het computersysteem kan vastlopen, soms is de airco kapot, of is er sprake van een onderbezetting. Er lang over praten heeft weinig zin.

Kleurencirkel

De manier waarop je hiernaar kijkt en mee omgaat heeft wél zin.

Er zijn vier mentale stemmingen waarmee je de feiten ervaart.

Vanuit grijs ben je onverschillig ten aanzien van de feiten. Het doet je niets. In rood maak je je enorm druk over diezelfde feiten. Het gaat je ‘aan het hart’. In geel ben je bang voor die feiten. Je vraagt je af of je goed genoeg bent om ermee om te gaan. In groen kijk je enthousiast naar de feiten. Je zoekt naar de oplossingen van de problemen, ook al lijken ze niet onmiddellijk voor handen. Die stemmingen kunnen razendsnel wisselen en zijn nooit fout. Door goed te kijken en luisteren herken je de kleur en kun je handelen.

En wat nou als de ander persoonlijke zaken wil bespreken?

Teamleider! Je hoeft niet alles te weten. Sommige persoonlijke zaken worden je ook verteld met een reden. En eigenlijk weet je allang dat dit gebeurt.

Is het bijvoorbeeld echt noodzakelijk om te weten dat de cavia zijn linkerenkeltje gebroken heeft? Na afloop van jullie ongetwijfeld goede gesprek, wordt ervan uitgegaan dat je ‘er rekening mee houdt’. Zodat je een paar dagen later de volgende vraag krijgt: “Mag ik een kwartiertje eerder weg, je weet wel waarvoor”.

Laatst kwam ik een manager tegen die dit goed geregeld had. Hij vertelde me: “Sinds ik de privézaken van mijn mensen in privétijd bespreek, maken nog maar weinig mensen gebruik van dit aanbod. Grappig he? Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen, kennelijk”.

Uiteraard ben je geïnteresseerd in het leven van je mensen. Alleen je hoeft niet alle lief en leed met elkaar te delen. Dus wat je als manager of collega letterlijk zegt tegen iemand die je even apart wilt spreken is: “Ik weet honderd procent zeker dat we jouw onderwerp ook hier kunnen bespreken”. Als de ander reageert met: “Nee, echt niet”. Zeg je: “Okay, laten we voor vanmiddag na werktijd even tijd maken”.

Wil je als teamleider of manager oefenen om je deze, en meer One Minute Coaching tools toe te passen in de praktijk? Dan heb ik iets bijzonders voor je:

De 30 minuten One Minute Coaching Workshop!

Ik kom je, bij jou op kantoor, in een half uur laten zien (en ervaren!) hoe makkelijk je on the job coacht met One Minute Coaching. Als je de technieken weet toe te passen, ben je voortaan verlost van smoezen, urenlange achterkamergesprekken en tijdrovende functioneringsgesprekken.

Kun je je al voorstellen hoeveel meer je dan als teamleider kunt bereiken en wat een prettige werksfeer er kan ontstaan?

De voorwaarde om deel te nemen aan de workshop is dat je minimaal 5 tot 8 collega’s regelt, een workshopruimte en een half uur tot drie kwartier van jullie tijd vrij maakt.

Wil je je aanmelden voor een 30 minuten One Minute Coaching Workshop, klik dan hier.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *