Stel geen vragen aan iemand die niet gemotiveerd is

Het gebeurt me regelmatig dat aan het begin van een training deelnemers enigszins ongemotiveerd (in grijs, zie model) starten. Afwachtend, de kat uit de boom kijkend, relativerend, ietwat sceptisch op hun best. Zonder deze houding van mijn kant te veroordelen start de training en begin ik de motivatie van eenieder te prikkelen, waardoor er binnen een aantal minuten beweging in deze stemming kan ontstaan.

Overigens zeg ik er direct bij dat iedere mentale stemming goed is. Wat voor mij belangrijk is dat elke deelnemer weet en ervaart dat hij zelf bepaalt in welke mentale stemming hij ‘zit’.

Waarom stel ik geen vragen?
 1. Door het stellen van vragen verbind je inhoud aan deze mentale stemming.Vragen als:
  Wat zou je kunnen doen om meer uit dit moment te halen?
  Hoe zou je je anders kunnen opstellen?“
  Wat spreekt je wel aan in deze sessie?“Of nog erger:
  Waarom doe je aan deze sessie eigenlijk mee?”Meestal ontstaan er discussies, komen er excuses, is er wederzijds onbegrip wat resulteert in veel tijdverlies en veel minder lol in het leren.
 2. Door veel aandacht aan ‘negativiteit’ te geven, diskwalificeer je deze stemming.
 3. Door te signaleren en te erkennen, bied je een ander ruimte en heb je respect voor de keuze die je met een spiegeling kenbaar maakt.
  Veel mensen willen immers nog even ‘de kat uit de boom kijken’.“Hé, ik zie dat je nog afgehaakt bent. Ik weet zeker dat je dadelijk een moment gaat vinden waarop je wel aanhaakt”.
 4. Je verhoogt boosheid of creëert afhaken bij jezelf. Gedachten als ‘Hier besteed ik geen aandacht meer aan’, kosten energie en gaan komen niet ten goede van het leerproces van gever en ontvanger.

Maar je doet nog iets anders met vragen stellen en dat is de keuze voor afhaken legitimeren. Mensen verbinden graag oorzaken aan de stemmingen.

Hoe komt het dat je bent afgehaakt?“
Heeft het te maken met die en die gebeurtenis dat je nu afhaakt?”

Terwijl je het ook los van elkaar kunt zien en mensen altijd, onder welke omstandigheid dan ook, een keuze kunnen maken. Er hoeft dus niet direct naar een reden te worden gezocht om de mindset te motiveren. Dat is zonde van de tijd en de energie.

Wat doe je dan wèl?

Prikkel de mentale kwaliteiten van iemand die niet gemotiveerd is

Je kunt de mentale kwaliteiten van de ander prikkelen door te complimenteren, inspireren, confronteren en provoceren.

Wat prikkel je dan?
Bij de afhaker werkt het heel goed om de – nu nog onzichtbare –  ambitie te prikkelen, die er zeker zal zijn. Denk aan zinnen als:

Ik weet zeker dat jij een professional bent, die zich niet zo snel laat afleiden

Ik merk dat je vrij snel afhaakt en dat je absoluut in staat bent om er een geweldige training van te maken”.

Stel je voor dat je deze sessie aan je voorbij laat gaan, dat zou zonde zijn”.

Je bent nu nog afgehaakt, maar jij laat het zeker niet gebeuren dat dit als een nachtkaars uitgaat”.

De beste motivatie die je voor iets kunt hebben, is de motivatie van binnenuit; de intrinsieke motivatie.

In deze mentale stemming sta je op ontvangen, leren en kan de uitwisseling van informatie beginnen.

Voor veel activiteiten die je moet doen werkt het echter anders. Ze zijn opgelegd, of ze horen bij een pakket aan activiteiten waarvan een aantal niet (zo) leuk zijn. Je hebt er gewoonweg even geen zin in, je ziet het nut er niet van of je hebt al meerdere malen ontdekt dat er geen eer aan te behalen valt.

Op zo’n moment is het effectief als je een spiegel wordt voorgehouden. Je wordt je bewust van je keuze om af te haken en het feit dat je dit binnen één tel kunt veranderen in aanhaken.

In mijn beleving bestaan er geen dode paarden, hooguit slapende.

Wil je weten hoe je mensen op de One Minute Coaching manier traint om de juiste keuze te maken, en hoe ze van afhakers aanhakers worden? Kom dan naar onze kennismakingsworkshop en leer de vier stemmingen te herkennen. Tijdens de workshop krijg je een goed beeld van wat je als One Minute Coaching Trainer zou kunnen betekenen. De eerstvolgende workshop is op 16 januari 2018 en de opleiding gaat op 13 februari 2018 van start. Vul jouw trainerscapaciteiten aan met de One Minute Coaching techniek, en je bent in staat om in een korte tijd meer impact te hebben op jouw trainees.

Schrijf je hier in voor de kennismakingsworkshop.

 

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *