On-boarding: Managers, durf binnen 4 (in)werkdagen te beslissen!

On boarding

Iedere training begin ik met de vraag: “Waarom hebben sporters een coach nodig?” De meeste antwoorden laten zich raden. Om het vertrouwen uit te spreken, als extra paar ogen en oren, om sporters te stimuleren, motiveren etc.

Wat is coaching volgens One Minute Coaching?

Coaching is de ander(en) positief beïnvloeden in het belang van de ander en van jezelf

Als je tegen iemand die weinig op zichzelf vertrouwt zegt: “Jij kunt dit, dat weet ik zeker!” dan kan dit een enorm positief effect hebben als de ander even door jouw ogen naar zichzelf kijkt en ook ècht gelooft wat je zegt. Door het vertrouwen uit te spreken en uit te stralen naar de ander, kan die ander dat stapje extra maken en daardoor leren. Zo simpel kan het zijn.

Dit werkt alleen als de ander zich ‘coachable’ opstelt en zijn mindset ook echt laat beïnvloeden. Bij One Minute Coaching gebruiken we daarbij de kleuren- of stemmingencirkel. Het doel is om de ander richting groen te bewegen, zodat deze in zijn uitdaging komt. In deze stemming is er sprake van een optimale prestatie.  En dat is uiteraard wat we willen bereiken.

De methode die One Minute Coaching hanteert, leent zich perfect voor doorlopende coaching en is bijzonder geschikt om te gebruiken tijdens het on-boarding proces.


Omdat je met One Minute Coaching altijd uit de inhoud blijft, werkt met het herkennen van stemmingen en het uitspreken van aannames, zie je sneller wat voor vlees je in de kuip hebt. Dat zorgt voor veiligheid voor je nieuwe medewerker(s), komt je team ten goede en helpt je bij het beslissen of je de right man (or woman) for the job hebt binnengehaald.

Hoe zet je One Minute Coaching in tijdens het on-boardingsproces? Coaching tijdens het on-boardingsproces verloopt vaak in drie fases:

Fase 1:

Je begint vaak met chit-chat, gezellige onderonsjes op de ochtend van de eerste dag. Chit-chats zijn niet hetzelfde als coaching, maar voor veel mensen wel een belangrijke fase. De teammanager, de trainer geven aandacht, lopen rond, kletsen hier en daar wat. Mensen raken vertrouwd met de cultuur en de aanpak. Als manager en trainer ben je tijdens het eerste dagdeel op zoek naar een klik.

Fase 2:

Je spiegelt en geeft terug van wat je bij de ander ziet. Doe dit op de eerste dag al minimaal vijf keer. Altijd vanuit positiviteit en vanuit oprechte constateringen. Hierdoor bied je openheid van zaken. Je geeft de ander waar die recht op heeft. Zoals: “Het valt me op dat je steeds net iets later binnen bent dan de anderen”. Of “Ik zie je nog erg de kat uit de boom kijken, ik weet zeker dat je vandaag al meer van jezelf zal laten zien”.

  1. In dit stadium kun je nog geen afspraken maken. De ander kijkt in de spiegel en bepaalt voor zichzelf of hij of zij er wat mee wil doen. Bijvoorbeeld: “Ik zie je heel veel aantekeningen maken”.
  2. Lees, tijdens de momenten dat je openheid van zaken biedt, de mindset van de ander. Hierdoor ga je beter anticiperen op datgene dat de ander gaat doen met jouw spiegeling.
  3. Blijf spiegelen zonder te dreigen. Anticipeer en spreek je verwachtingen uit, dat voorkomt een hoop frustratie achteraf. Durf aannames te doen op de beweging die de ander (wel of niet) gaat maken.

Fase 3:

Je mag de mindset van de ander beïnvloeden en de ander doet er ook ècht wat mee. Vanuit de eigen wil. Op zo’n moment is er sprake van een toegevoegde waarde van jou. Op de tweede werkdag zou je in je rol als manager of trainer al een aantal “fase 3-momenten” moeten hebben. Zo niet, wees realistisch en durf binnen vier werkdagen te beslissen. Als de ander in de eerste drie werkdagen niet één keer in deze fase komt, stop dan de inwerkperiode.

Let wel: Blijf voortdurend kijken, zonder te oordelen. Beoordelen is voor veel managers ook kijken naar het effect van hun eigen aanpak op die ander. Probeer dat te vermijden en zet je ego aan de kant. Hierdoor blijf je de bewegingen beter observeren. De kleurencirkel en de andere tools van One Minute Coaching helpen je daarbij.

Als je mij volgt, dan heb je inmiddels wel een indruk wat One Minute Coaching is en wat je ermee kunt, maar zoals met de meeste mooie methodes; the proof of the pudding is in the eating. Je moet het ervaren! Als je ervaart hoe krachtig deze methode werkt dan wil je ook echt kunnen toepassen.

One Minute Coaching on tour!

Je hebt nu de kans om vrijblijvend te ervaren en uit te proberen hoe One Minute Coaching voor jou werkt. Want ik kom bij je langs.

Als jij als teammanager minimaal 10 medewerkers bij elkaar krijgt, toestemming van de directeur regelt, een geschikte locatie op je kantoor hebt en 30 minuten vrijmaakt, dan kom ik langs om tijdens een One Minute Workshop met jullie aan de slag te gaan en je te laten ervaren wat One Minute Coaching voor jullie kan doen.

Had ik al gezegd dat het gratis is, er no strings attached zijn, en ik ook nog de 5e druk van mijn boek One Minute Coaching, Impact in 60 seconden meebreng?

Klik hier om een afspraak te maken.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *