Een motivational speaker, wat heb je daaraan?

Motivational speaker

Als ik als motivational speaker word ingehuurd en met een groep aan het werk ga, dan heb ik steevast te maken met een aantal vooronderstellingen die niet per se waar zijn.

Men verwacht dat ik de groep ga vertellen wat er allemaal aan hun werkwijze schort. Een denkwijze die we hebben overgehouden uit onze schooltijd, waarin er voornamelijk aandacht was voor fouten.

Hoe anders loopt zo’n event als de insteek is om te kijken naar de kwaliteiten van de mensen en de kracht van de organisatie?

Cultuurshock         check

Iedere organisatie heeft een cultuur ontwikkeld waarin mensen met elkaar en met buitenstaanders omgaan. Een vaak verfijnde en nauwelijks zichtbare manier van doen voor de mensen in het bedrijf zelf. Hun blinde vlek. Ze zijn immers onderdeel van een systeem met een DNA dat er al jaren in zit.

Dus als ik tijdens mijn inspirerende workshop een blik naar binnen mag werpen is het vrij makkelijk te analyseren welke cultuur dit team of bedrijf heeft. Het ontrolt zich voor mijn ogen terwijl ik ervoor  kies de kwaliteiten van de organisatie, de afdeling of het team, uit te vergroten. Dat kan impliciet ook confronterend zijn, omdat er ook een appèl gedaan wordt op de verantwoordelijkheid voor het inzetten van die kwaliteiten en zo te werken naar je potentie.

Welke cultuuruitingen zijn dan zichtbaar?

Denk bijvoorbeeld eens aan de manier waarop de collega’s op elkaar reageren.
Dat kan een spontane, directe manier zijn die iets zegt over de energie en de onderlinge samenwerking, of juist een afwachtende en onderzoekende manier van omgaan met de situaties die tijdens zo’n seminar ontstaan. De kracht hiervan zit ‘m bijvoorbeeld in de wil om kwaliteit te leveren, of de jarenlange ervaring die mensen hebben en de mate van reflectie.

Energy boost        check

Herkenbaar is ook de manier waarop veel teams, afdelingen en organisaties aan het begin van het seminar in de zaal zitten, kijken en luisteren. Zitten de mensen met de armen over elkaar, gonst het geluid door de zaal vlak voor het begin, zitten ze afwachtend onderuit gezakt, of juist druk onderling pratend? Alles kan. Ik kan dan ook enorm genieten van deze momenten door te kijken naar wat er wèl is.

Waar in de zaal de mensen gaan zitten zegt ook veel. Sommige teams gaan uit zichzelf vooraan zitten. Dat zegt veel over lef, leergierigheid en directheid.

En dan gebeurt het. Het begin. De eerste tien minuten, misschien zelfs korter is daar de tijd om een wisselwerking tussen mijn inbreng en de cultuur van deze organisatie te creëren. En die ontstaat gelukkig altijd omdat mensen het leuk vinden op zoek te gaan naar elkaars kwaliteiten. Immers (bijna) alle mensen die ik tijdens de motivational speaker momenten tegenkom willen zich verbeteren. Mensen willen leren, willen persoonlijk groeien en zichzelf blijven uitdagen.

Geïnspireerd raken         check

Tenslotte zeggen mensen vaak aan het begin van een seminar dat ze graag geïnspireerd willen raken. Ik denk dat dit alleen maar lukt als mensen beginnen elkaar te inspireren en niet te wachten tot het moment dat inspiratie aankomt waaien. Het vraagt een actieve houding, die veel mensen onmiddellijk laten zien als ze uitgedaagd worden.

Op zulke momenten vind ik het erg leuk om mensen even dat duwtje te mogen geven.

  • Organiseer je een event en wil je een motivational speaker die het nèt even anders doet?
  • Of wil je een workshop waarin de deelnemers ècht worden uitgedaagd om uit hun comfortzone te komen, dan kun je bij One Minute Coaching terecht.

Meer weten over mij als motivational speaker? Kijk hier even.

 

 

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *