Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron

Kinderen inspiratiebron

Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Ik heb vier kinderen, die elk op hun eigen manier bezig zijn met alles uit hun leven te halen. Met passie, met efficiency, met tegenzin, met angst. Begrippen die ik veel in mijn werk als trainer en motivational speaker gebruik, zoals motivatie, commitment, doorzettingsvermogen, loslaten en verantwoordelijkheid nemen, kom ik natuurlijk ook thuis tegen.

Deze week ontving een van mijn kinderen, na jaren zwoegen, haar bul. Met de hele familie gingen wij naar dat plechtige moment. Want hoe gaaf is het om achter je naam, de titel MSc te zien staan?! En terwijl de ene na de andere geslaagde naar voren werd geroepen om de verdiende beloning op te halen moest ik denken aan dit artikel dat ik onlangs las (over waarom steeds meer jongeren burn-out raken).

In het artikel worden vier redenen genoemd waardoor jongeren gemakkelijker een burn-out kunnen krijgen:
–                (hoge) verwachtingen,
–                social media (vergelijkingen),
–                overprikkeling (constante informatie),
–                de crisis (schuld aan het begin van het werkende leven).

Op andere sites lees ik opvallende zaken als:

Als je een keer niet mee gaat stappen, zie je nog dezelfde avond online foto’s voorbijkomen waaruit blijkt hoe stom het is dat je dat allemaal moet missen. Zo ontstaat voor jongeren het beeld dat ze altijd, overal en aan alles mee moeten doen. Maar het is niet vol te houden. Je pleegt roofbouw op je lichaam als je te weinig rustmomenten inbouwt.”

Jonge vrouwen hebben de luxe om te kiezen, ze hebben meer mogelijkheden dan hun moeders en oma’s en ze worden aangemoedigd om die mogelijkheden te benutten. Mannen wordt nog steeds van jongs af aan aangeleerd dat ze kostwinnaar zijn voor het gezin. Dat is hun voornaamste doel. Lukt dat, dan zijn ze grotendeels tevreden. Bij de vrouwen zit dat anders: zij willen alles en als je je energie over te veel rollen in het leven moet verdelen, dan gaat het mis.

Rondlopend door de universiteit kijk ik naar de jonge studenten, nog aan het begin van hun loopbaan, en bedenk me dat ze dit zouden moeten weten:

Een burn-out ontstaat niet door hard werken!

Een burn-out wordt veroorzaakt door overwerkte hersenen die onvoldoende grip hebben op alle gedachten die de hersenen produceren. Een burn-out heeft veel meer te maken met hoe je naar dingen kijkt…

Kun je leren om waardevrij/oordeelvrij naar dingen te kijken?

Toen ik ’s avonds tijdens het familiediner de speech mocht geven aan mijn dochter in aanwezigheid van mijn dierbaren, schoot het even door me heen dat alles wat ik in superlatieven tegen mijn geslaagde dochter zou zeggen, negatief ontvangen kon worden door mijn andere kinderen. Dat, met andere woorden, alles wat ik als kracht bij het ene kind zie, als zwakte bij de ander gezien kan worden. Gelukkig kon ik die gedachten direct van me afschudden. Ten behoeve van mijn focus, mijn lol, mijn intentie en mijn genieten van het moment.

Ik zoek verder op internet:

  • Volgens burn-out expert Barbara Martens kampen de jongere werknemers met extreme vermoeidheid door factoren als onzekerheid, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze denkt dat het te maken heeft met de hoge verwachtingen die jongeren van het leven hebben.”De Y-generatie, geboren na 1980, ziet in de media vooral uiterlijk mooie, perfecte mensen van de eigen leeftijd, die altijd gelukkig en succesvol zijn. Dan kijken ze naar hun eigen leven, en dat lijkt daar dan niet op.

Ik roep vaak tijdens mijn trainingen: “Kijk naar wat er wèl is”.

Dus mocht je waarden willen geven, geef dan positieve waarden. Kijk positief naar jezelf en datgene dat je aan talenten hebt meegekregen. Als je wilt kun je ieder moment stoppen met vergelijken met anderen en het nastreven van doelen waar je niet gelukkig van wordt.

Als je deze tips volgt is een burn-out nagenoeg uitgesloten:
  • Het nemen van een beslissing vóór iets of iemand is geen keuze tègen datgene of diegene.
  • Stop met je te verontschuldigen als je eenmaal de keuze hebt gemaakt. Neem verantwoordelijkheid voor je beslissing.
  • Schuld bestaat niet als je bedenkt dat je iedere beslissing die je op dat moment genomen hebt, met je volle verstand hebt genomen. Achteraf heeft iedereen gelijk.
  • Word je je verwachtingen bewust en gebruik ze als referentiekader voor wat je minimaal mag verwachten.
  • “There is nothing either good or bad, but thinking makes it so!”

Aan het einde van de avond keken we allemaal terug op een heerlijk familiefeest, waarbij we met zijn allen met volle aandacht hebben stil gestaan. Zonder oordelen en verwachtingen maar met een positieve nieuwsgierigheid naar wat komen gaat. Op het pad van al mijn kinderen.

Waardevrij kijken naar situaties, communicatie, mensen is een van de belangrijke vaardigheden die je leert in een training van One Minute Coaching. Het leren herkennen van gemoedstoestanden en het kort en krachtig inspelen op situaties door te kijken naar wat er wel is, is zeer waardevol zowel privé als voor op de werkvloer. Ben jij trainer en wil je zelf ervaren hoe krachtig One Minute Coaching werkt? Kom dan naar onze kennismakingsworkshop of open training.

Komend jaar starten we met de One Minute Coaching Academy. Meer daarover lees je binnenkort op onze website.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Eén gedachte over “Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *