Het regent afzeggingen!

COVID-19 veroorzaakt barre tijden voor veel ondernemers. De ene na de andere opdracht wordt afgezegd of uitgesteld. Geen inkomen voor een aantal weken en misschien wel langer. Ook al zit je in een ander schuitje, ik weet zeker dat je dit soort tegenslagen herkent. Hoe ga je daarmee om?

Onderstaand model helpt mij enorm en kan jou ook van dienst zijn. Jouw mentale stemmingen die je naar je hand kunt zetten èn je kunnen tegenwerken. Die vóór jou zijn, als je er grip op hebt. Dat wel.

Hieronder staan de stemmingen kort uitgelegd om het herkennen te vergemakkelijken.

Afhaken betekent dat je geen geloof meer hebt in de goede uitkomst. Je voelt je een slachtoffer van de situatie. Je zou het liefst willen dat deze weken van apathie zo snel mogelijk voorbij gaan. Je onderneemt geen actie, je accepteert dit alles gelaten: ‘Dan gaan we maar failliet’.

Het mooie van deze stemming is dat je op een afstand observeert en analyseert en het om kunt zetten in actie, maar hoe doe je dat? Ik kom er graag op terug bij je deze week.

Woede en frustratie ontstaan door het onrecht dat je is aangedaan. Werk wordt je uit handen genomen. Klanten stellen je opdrachten zomaar uit. Anderen bepalen je inkomen. Je voelt je aan de kant gezet, gekleineerd.

Het mooie van deze stemming is dat je vol passie en energie zit èn dit om kunt zetten in actie, maar hoe doe je dat? Morgen vertel ik je meer.

Spanning en mentale verkramping zijn goed vergelijkbaar met angst. Je bent bang voor de gevolgen van deze crisis. Je twijfelt over de toekomst. ‘Hoe moet dit nu verder?’ Dadelijk duurt dit geen weken, maar maanden en dan? ‘Is mijn bedrijf er dan nog wel?’ Doemscenario’s beheersen je gedachten en rijgen zich aaneen.

Het mooie van deze stemming is dat je veel om je eigen situatie geeft, uit je comfort zone bent èn dit om kunt zetten in actie, maar hoe doe je dat? Lees verder.

Uitdaging betekent dat je je gedachten bij het ‘hier en nu’ houdt. Je bent in de actie en je onderneemt binnen de mogelijkheden die je hebt. Je ziet de voordelen van deze crisis en mogelijkheden voor groei van jezelf en je bedrijf.

Je hoeft niet de hele dag in de uitdaging te zitten. Misschien kan dit ook helemaal niet. Maar stel dat je 60% van deze crisistijd in je uitdaging zit, moet je eens kijken wat je allemaal kunt creëren. Wat ga jij vandaag doen, waardoor je morgen beter bent dan vandaag?

Hoe buig je je spanning en verkramping om in uitdaging?

  1. Word je eigen spanning/verkramping bewust. Roep je gedachten in deze stemming een ‘halt’ toe.
  2. Zet je kwaliteiten (minimaal 30) op een rijtje en kijk hoe je ze in deze situatie optimaal kunt benutten.
  3. Stel zeer korte termijn actiedoelen. Bepaal per uur wat je gaat doen. Bekijk aan het einde van de dag wat je hebt gedaan. En wees trots op je prestaties.
  4. Beantwoord positief geformuleerde vragen als; “Wat is het voordeel dat me dit nu overkomt?” “Hoe kom ik hier verder mee als ondernemer?” Kun je het antwoord vinden dan ontstaat er actie. Zo niet, niets aan de hand, alleen je hebt nog geen actie gecreëerd.
  5. Zoek inspirerende vlogs, blogs, filmpjes met voorbeelden hoe veerkrachtig met tegenslagen om te gaan. Zoals https://tinyurl.com/rru2nrm
  6. Maak het klein en tastbaar. Weet exact welke financiële consequenties deze COVID19-tijd heeft op jouw bedrijf.

En bedenk je dat spanning niet echt is. De tijd wel. Benut die optimaal!

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *