Het is 2025: Kan One Minute Coaching ook in minder dan een minuut?

 

Welkom in de toekomst

 • waarin je steeds minder tijd hebt om een kwalitatief en kwantitatief uitstekend resultaat neer te zetten in een voortdurend veranderende omgeving
 • waarin je gevraagd wordt steeds sneller te reageren op datgene dat er gebeurt en waarin er van je verwacht wordt dat jij jezelf in hoog tempo blijft ontwikkelen.

Tijd gaat een nog veel belangrijkere rol spelen. Wat merken we daarvan in (de aanloop naar) 2025?

 • Meetings op kantoor duren maximaal 30 minuten en vinden staand plaats.
 • Persoonlijke doelstellingen worden steeds sneller gehaald en bijgesteld. De tijd dat een doel werd gesteld voor een volledig jaar, ligt al jaren achter ons.
 • Het duurt nu nog slechts minuten waarin je kunt reageren op mails en apps.
 • Apart gaan zitten met een collega in een kantoortje voor een ‘onderonsje’ van minimaal een kwartier bestaat in veel bedrijven niet meer.
 • Hazenslaapjes van twintig minuten op kantoor zijn de gewoonste zaak van de wereld.
 • Lunches zijn uitgebalanceerd en worden met aandacht gegeten in maximaal 30 minuten.

100 meter sprint

Fotografie: Sum_of_Marc on Flickr CC

Illustratief voor de ontwikkeling is de internationale atletiek en dan met name de 100 meter sprint. Atleten zijn steeds sneller gaan lopen. Van 10.0 seconden in 1960 naar 9.59 seconden in 2009. Alle voorwaarden om tot deze opvallende prestatieverbetering te komen zijn verbeterd. Voeding, kleding, training, schoeisel, begeleiding, planning etc. Een niet te stoppen proces waarin alle details worden aangescherpt om sneller te worden, zodat er in 2025 een nog snellere tijd staat.

In de sport is de tijd een indicatie van vooruitgang. In het bedrijfsleven is een scherpere tijd geen doel op zichzelf

Tijd zegt iets over de efficiency. Als het korter kan dan in 1 minuut, dan gebeurt dat. Uiteraard met behoud van kwaliteit en aandacht. Zo blijft er nog steeds aandacht voor het ‘pijnlijke moment’ waarop mensen zich bewust worden van hun eigen onvaardigheid. Het is een essentieel onderdeel van het leerproces. In 2025 duurt coaching on the job veel korter dan nu en zal het altijd ten behoeve van de volgende stap in de ontwikkeling worden ingezet. Bedrijfstrainingen duren om die reden geen hele dagen meer, hooguit een dagdeel.

Wat betekent dit concreet voor leren, ontwikkelen en beoordelen?

 • Ultra korte on-boardingscycli van een aantal uur blijken voldoende om nieuwe mensen op hun waarde(n) te kunnen inschatten, van het moment van recruiting tot de eerste handelingen in een nieuwe omgeving.
 • De jaarlijkse beoordeling van medewerkers is volledig vervangen door de ‘in het moment’ coachingsmomenten, sturingsmomenten en waarnemingsmomenten. Doelen worden van week tot week en van moment tot moment, door de leidinggevende en de medewerker gesteld en bijgesteld.
 • De mindset van de mensen speelt in dit hoge tempo een cruciale rol. Het is essentieel dat mensen veerkrachtig omgaan met wisselende omstandigheden, snel kunnen schakelen ‘in het moment’, om er weer volledig met de aandacht bij te zijn. Hierdoor haal je het optimale uit dat moment en presteer je naar je beste vermogen.

Kortom:

 • De momenten worden steeds belangrijker, omdat ons emotionele geheugen veelal situationeel ‘werkt’.
 • Beslissingen om zaken anders aan te pakken of juist door te pakken vinden ‘in het moment’ plaats.
 • Gemoedstoestanden veranderen van moment tot moment. Lang stil staan bij de schuldvraag is daarom zonde van de tijd en vertraagt het leerproces.
 • Combineer werken en leren. Doorbreek de sleur van vaste patronen en ga altijd op zoek naar de volgende stap.

Waarom schets ik dit beeld?

Omdat ik geloof dat als we de tijd voor zijn, we grip houden op de toekomst.

En ik geloof dat One Minute Coaching echt een verschil kan maken in een maatschappij waarin tijd het meest kostbare goed is.

Wil jij voorbereid zijn op de toekomst? Volg dan de training One Minute Coaching. Meer informatie vind je hier. In september gaan we weer van start. Ik hoop je dan te ontmoeten.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *