Even serieus: hoe krijg je meer lol in je team?

Meer lol in team

Zomervakantie in een ziekenhuis. Lekker rustig aan zou je denken, niets daarvan. Het is aanpoten! En dat terwijl de zon schijnt. Gelukkig op de fiets naar het werk. Dat wel. Veel mensen roepen op dagen als deze: “Ik ga nog steeds met plezier naar mijn werk”.

“En heb je ook plezier op je werk?”, vraag ik dan plagerig. En dan blijf het soms weleens stil of wordt er geroepen: “Ik heb niets te klagen”.

Laatst sprak ik een manager van een groot ziekenhuis in het midden van het land. We hadden onszelf op een cappuccino getrakteerd en zaten buiten op een terras aan de zijkant van het ziekenhuis.

Met een ernstig gezicht, al roerend in zijn koffie zegt hij: “Ik vraag me regelmatig af, lachen we wel genoeg met elkaar? Of nemen we alle problemen en onszelf te serieus en moeten we voor ieder ‘wissewasje’ gaan zitten?”

Na een korte stilte vervolgt hij met een ernstig gezicht:

“Het maken van de weekplanning voor mijn team is een goed voorbeeld. Het kost toch gauw 1,5 uur om dit goed in elkaar te zetten. Vervolgens komt er een moment dat ik dit deel met mijn team en dan gaan ze los. ‘Dit klopt niet en daar is geen rekening mee gehouden’, en ga zo maar door.

“En als alles dan weer enigszins recht getrokken is, denk ik: Waar doe ik dit eigenlijk voor? Je werkt jezelf uit de naad, zorgt ervoor dat alles perfect geregeld is en wat krijg je? Stank voor dank! Ik zal je de verdere details besparen, maar het commentaar is echt niet van de lucht. Mensen struikelen over de lulligste dingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er moet iets negatiefs over worden gezegd”.

Zonder ook maar even adem te halen gaat ie verder: “Soms word ik er zo moe van, dan denk ik: Dan ga je toch lekker wat anders doen?”

“Weet je, we vertegenwoordigen een team samen en je verwacht dat je met elkaar de problemen oppakt. Vergeet het maar, niets van dat alles. Mensen drukken zich en leggen graag de verantwoordelijkheid bij mij. Lekker makkelijk. Dan vraag ik eens aan diezelfde mensen of zij iets willen doen en is het antwoord vaak ‘nee, geen tijd’. Terwijl als ik het dan oppak en uitwerk, is er alleen maar commentaar”.

Nu is hij echt op stoom…

“Ik word er doodziek van. Nu is het zomer en valt het aantal zieken in mijn team nog mee, maar zodra de ‘r’ in de maand zit, gaat het weer los met het geklaag en het negatieve gedrag. Tuurlijk zitten er best een paar gezellige dagen bij, maar over het algemeen zou ik wel wat meer lol met elkaar willen maken…”

“Hoe zou jij dat aanpakken?” vraagt de teammanager ineens oprecht nieuwsgierig aan me. Mijn eerste reactie is kort en krachtig: “Ik zou meer lol maken om het gedrag van de ander en van jezelf”.

Stilte, de teammanager blijft me aankijken, wachtend op meer. “Maar stel je voor dat je op een ochtend de planning bekend maakt en iedereen weer begint te koeren. Hoe doe je dat dan?”

Ik zeg: “Wat je kunt doen is vlak voordat je de planning bekend maakt zeggen: Zouden jullie dadelijk als de planning bekend gemaakt wordt daarover met zijn allen flink willen klagen? En dan niet zo’n klein beetje, maar met zo veel mogelijk decibel. Niet dat lichte protest van laatst, maar echt volle bak”. Dit alles zeg je met een grote uitdagende glimlach. Een lach van ‘kom maar, kom maar, kom maar’.”

“Maar gaan ze dan juist niet uit hun dak?” is zijn onmiddellijke reactie.  “Zou zomaar kunnen”, zeg ik. “Wat je dan kunt zeggen, weer met die enorme provocerende smile: ‘Is dat alles wat jullie hebben?’”

Gniffelend nemen we niet lang daarna afscheid. “Je hoort van me hoe het gegaan is”.

Hoe maak je meer lol op de werkvloer?
Voor iedereen manager die met teams te maken heeft geldt deze tip:

Om deze lol voor elkaar te krijgen is het van belang dat je:

  • jezelf en je eigen inspanningen niet al te serieus neemt,
  • niet direct het probleem voor de ander probeert op te lossen
  • en anticipeert op de reacties van de anderen. Weet dat ze ontevreden zullen zijn, vanuit gewoonte.
  • En kijk eens of daar je lol om kunt blijven maken met elkaar. Juist op zo’n moment.

Moet je dan eens kijken naar het effect de eerstvolgende keer.

Deze methode heet provocatie (natuurlijk) en is een onderdeel van de One Minute Coaching training. In de training ontdek je hoe je door middel van vier communicatietechnieken je team uitnodigt tot betere communicatie, prettigere samenwerking en een grotere mentale veerkracht.

Op 6 september gaan we weer van start met een nieuwe serie Open Trainingen. In 3 dagdelen krijg je inzicht in de methode en ga je deze ook direct praktisch toepassen. Een perfecte start voor een succesvol 2e helft van 2018 met je team.

Schrijf je nu in. Ik zie je op de 6 september!

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *