Dit is niet echt, dit is een boze droom

Covid-19 maakt een aantal zaken heel duidelijk. Een daarvan is dat tegenslag ons allemaal overkomt. Bij veel ondernemers wordt de ene na de andere opdracht afgezegd. Veel werknemers maken zich druk over het voortbestaan van hun baan en allemaal maken we ons zorgen om onze eigen gezondheid en die van anderen.

Het gevaar wat op de loer ligt is dat je in deze situatie volledig afhaakt. En dat is niet de stemming waar je blij van wordt. Toch heeft ook deze stemming voordelen.

Onderstaand model helpt mij enorm en kan jou ook van dienst zijn. Jouw mentale stemmingen die je naar je hand kunt zetten èn je kunnen tegenwerken. Die vóór jou zijn, als je er grip op hebt. Dat wel.

Dit is de derde blog in een reeks die je helpt veerkrachtiger met de omstandigheden om te gaan. Gisteren heb je kunnen lezen hoe je je woede en frustratie kunt ombuigen naar uitdaging. Eergisteren las je hoe je spanning en verkramping kunt ombuigen. En vandaag is de vraag hoe je van afhaken in je uitdaging terecht komt.

Zoals elke mentale stemming heeft ook afhaken twee kanten.

Aan ene kant voelen we ons de slachtoffer van de omstandigheden. Veel voorkomende gedachten zijn….’Was alles maar voorbij, dan….’.  ‘Ik heb hier niet om gevraagd’. ‘Nu kan ik alles wel vergeten’. ‘Ik zie geen uitweg meer’. ‘Ik geef het op’. ‘Ik heb het verkeerde vak gekozen’. ‘Niemand kan mij nog helpen’. ‘Dit COVID-19 verhaal is een boze droom’. ‘Morgen word ik wakker en dan blijkt het allemaal niet waar te zijn’.

Deze afhaakgedachten brengen je niet verder.

Er zit ook een andere kant aan afhaken en dat is de bespiegeling, de reflectie, het visualiseren. Dit geeft je ideeen, nieuwe inzichten en een uitzicht op een betere toekomst. Van hier uit kun je makkelijker in je uitdaging komen:

  • Zoek afleiding door iets volledig anders te doen dan wat je normaal gesproken doet. Maak een bos- of strand wandeling, ga schilderen. Maak gebruik van deze momenten om te reflecteren op wat je wilt veranderen in je bedrijf. Kom met ideeën, andere strategieën. En dan: actie. Zet je plannen op papier, overleg met de mensen om je heen, bouw aan je bedrijf.
  • Zet je hoop in een betere toekomst om in geloof in jezelf. Laat je toekomst niet afhangen van anderen en neem zelf het initiatief. Vertrouw op jezelf en je mogelijkheden. Tegenslag overwinnen maakt je sterker.

En als het echt niet anders kan, laat zo nu en dan je tranen de vrije loop en zet daarna weer koers naar de toekomst. Gedane zaken nemen geen keer. Dus recht je rug en draai je gezicht naar de zonnige kant van het leven.

Ter inspiratie

 

 

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *