Check hier of jij een topsportmentaliteit hebt 

Topsportmentaliteit

Welke taal spreekt iemand met een topsportmentaliteit en welke woorden of zinnen gebruikt zo iemand zelden?

Wat is een topsportmentaliteit?

Topsporters worden geacht topsport te bedrijven. Veel van hen hebben van hun hobby hun beroep gemaakt. Ze willen winnen en hebben daar alles voor over. Je zou denken dat als je van je hobby je beroep maakt, je altijd gemotiveerd bent. In mijn vorige carrière als coach van professionele tennissers ontdekte ik dat dit in de praktijk echt anders is. Onder de topsporters die met hun tennis geld verdienden, waren ook spelers die helemaal niet altijd gemotiveerd waren. Topsporters zonder topsportmentaliteit.

Mensen met een topsportmentaliteit maken gebruik van moeilijkere omstandigheden om steeds beter te worden in wat ze doen. Ze ontwikkelen een sterke wil, hebben veerkracht, nemen verantwoordelijkheid, zien van veel zaken de humor in en genieten meer.

Dit werkt alleen als je jezelf verantwoordelijk voelt voor je eigen mentale stemmingen en dus bereid bent de omstandigheden te accepteren, respecteren en te benutten om beter te worden.

Kleurencirkel

Tijdens mijn trainingen vraag ik altijd naar het verschil tussen een feit en een mentale stemming. Grappig genoeg komt praktisch iedere groep met het juiste antwoord. Een feit is een gegeven, daar verander je meestal niks aan. Een mentale stemming of mindset bepaal je zelf. Bijna iedereen kent deze theorie. Mijn ervaring is dat voor velen de praktijk een stuk weerbarstiger blijkt.

Ook voor topsporters. En dat terwijl je mentaliteit het mogelijk maakt om onder iedere omstandigheid, met of zonder de hulp van anderen, Wat de feiten ook zijn.

Heb jij een topsportmentaliteit?

Je kunt aan het woordgebruik van iemand horen hoe goed deze persoon met bepaalde omstandigheden omgaat of gegaan is. Het is namelijk niet de situatie die je taal bepaalt, jijzelf kiest, vaak onbewust, jouw woorden passend bij dat moment. Ze verwoorden je mindset van dat moment.

Luister naar je eigen teksten en durf ze aan te passen voor een volgende keer in een vergelijkbare situatie.

Nog geen topsportmentaliteit

Helaas, dit gaat ‘m niet worden

Maar

Dat lukt me nooit

Ik zou eigenlijk

Jammer hoor

Dit vind ik lastig

Vroeger

Jouw schuld

Ik heb geen tijd

Het heeft toch geen zin

Ik kan er niets aan doen

Dit is mislukt

Dat heb ik weer

Ik had het anders gewild

Zij moeten

Stom!

Balen

Werkdruk

Topsportmentaliteit

Dit is een kans

En

Je kunt het altijd beter doen

Ik kijk graag naar wat er wèl is

Grappig zeg

Pittig hoor, zo’n opdracht

De volgende keer

Het gaat me lukken

Ik heb alle tijd

Ik heb vertrouwen

Ik durf

Ik word steeds beter

Ik ben ervan overtuigd

Ik wil het anders

Ik kan

Leuk!

Genieten

Werkgeluk

Wat niet is, kan nog komen

Mocht je tot de conclusie komen dat je je woorden vaak uit het linker rijtje haalt, is er nog niets aan de hand. Jij bepaalt namelijk steeds zelf hoe je ergens ‘in’ zit en ernaar kijkt.

Stel dat het je, iedere keer weer, lukt om onder alle omstandigheden binnen korte tijd terug te keren naar je uitdaging (de groene cirkel in het model), dan creëer je jouw topsportmentaliteit.

Goeie tekst

Als je je taken met discipline wilt uitvoeren. Als de tegenslagen je verder helpen. Als je gelooft in je mogelijkheden en de dingen aanpakt, nadat je jezelf een duidelijk doel hebt gesteld, dan horen daar gedachten bij die je de juiste kant opsturen. Die gedachten verwoord je.

Als je in het verleden bent blijven hangen, als je liever wil houden wat je hebt, als je de mensen om je heen uitslovers vindt, dan hoor je dat terug in je teksten.

Conclusie

Woorden weerspiegelen je mindset. Tegelijkertijd bepalen ze je mindset. Kies je woorden zorgvuldig. Forceer niets, oefen jezelf in het bewust gebruiken van de woorden. Ze zetten aan tot actie.

In mijn nieuwste boek One Minute Coaching: Wat een geluk! Jij hebt een topsportmentaliteit, neem ik je in 30 situatieschetsen mee naar je dagelijkse leven en houd ik je een spiegel voor. Jij staat, als hoofdpersoon, steeds weer voor een keuze. Geen keuzes van leven en dood, maar wel momenten waarop je iedere keer weer, vaak ongemerkt, wordt getoetst op wat je eigenlijk wilde toen je dit beroep of dit leven koos. En hoe je het ook anders zou kunnen doen. Op de One Minute Coaching manier.

Het boek is te bestellen via deze link.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *