Blog

Waarom elke teamleider rondlopend zou moeten coachen

Regelmatig krijg ik de vraag of je de coaching altijd 1-op-1 moet doen, of dat je de coaching ook in aanwezigheid van collega’s kan laten plaatsvinden.

Mijn antwoord is altijd en overal hetzelfde namelijk dat de coaching het beste tot zijn recht komt, juist in de aanwezigheid van de anderen.

Het persoonlijk coachen binnen een groep heeft heel veel voordelen. Voorwaarde daarbij is wel dat de coaching altijd een positieve intentie moet hebben. De omstanders pakken van de coaching namelijk vaak nog meer mee dan de persoon voor wie de coaching is bedoeld. Daarnaast streef je met je coaching in het moment naar impact en die wordt door de aanwezigheid van de anderen alleen maar groter.

Waarom vinden veel leidinggevenden deze coaching in het moment zo spannend?

“Waarom elke teamleider rondlopend zou moeten coachen” verder lezen

RSS

Alleen intrinsieke motivatie zet aan tot actie. Stop met SMART plannen!

Intrinsieke motivatie

Ben je ook nog steeds aan het wachten op je medewerker die een plan van aanpak schrijft? Intrinsieke motivatie zet aan tot actie, SMART plannen niet.

Herken je deze tekst?
“Ik vraag aan een medewerker om een plan van aanpak te schrijven. Hoe ze haar resultaten denkt te verbeteren. Ik ben er nog steeds op aan het wachten. Ze heeft niets op papier”.

Op dit moment lopen er in Nederland duizenden trajecten van mensen die een plan op papier moeten zetten hoe ze hun doelen gaan realiseren. Het gaat vaak om mensen die achter lopen op target, die een tegenvallende performance hebben, die niet datgene leveren dat de leidinggevende en wellicht zij zelf ook, hadden verwacht.

Aan het einde van een zoveelste onderling overleg zegt de leidinggevende: “Maak een plan en dan bespreken we dat”.
“Dat ga ik doen, zegt de medewerker, volgende week, volgende bila, heb ik het af”.
Je maakt dus goede SMART afspraken.
De persoon in kwestie gaat er enthousiast mee aan de slag en dan ….niets. Een week later, twee weken later. Er komt niets op papier.

“Alleen intrinsieke motivatie zet aan tot actie. Stop met SMART plannen!” verder lezen

RSS

Doorlopend coachen is beter dan een beoordelingsgesprek! (2)

Werkoverleg on the job

Schaf het traditionele beoordelingsgesprek met werknemers af en bied hen doorlopend coachen aan’.

Dat is het advies aan werkgevers van Kilian Wawoe, docent Human Resources aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij deed de afgelopen zeven jaar onderzoek onder honderden managers naar prestaties op de werkvloer en hoe je die het beste kunt meten en beoordelen. De meeste managers betwijfelen het nut van beoordelingsgesprekken.

Doorlopend coachen zou de oplossing zijn. In mijn vorige blog over dit thema schreef ik al over de kleurencirkels die we binnen One Minute Coaching gebruiken en hoe deze doorlopend coachen eenvoudig maken.

One Minute Coaching maakt daarnaast ook gebruik van de volgende technieken. Hiermee wordt doorlopend coachen een waardig vervanger van het beoordelingsgesprek.

Complimenteer

Laat ik vooropstellen dat het geven van persoonlijke aandacht aan mensen essentieel is, dat het een uitdaging is om dit oprecht te doen en er de tijd voor te nemen. Immers in de vaart der volkeren laat je je makkelijk ‘opslokken’ door alle dingen die gedaan moeten worden en dreig je niet meer toe te komen aan het geven van aandacht.

De kunst bij het doorlopend coachen is persoonlijke aandacht ‘in het moment’ te geven zonder op de inhoud in te gaan. Zoom op zulke momenten vooral in op de kwaliteiten van de ander. Als je dat oprecht doet, kun je empathie, aandacht en ‘het beoordelen’ combineren.

 

“Doorlopend coachen is beter dan een beoordelingsgesprek! (2)” verder lezen

RSS

Een motivational speaker, wat heb je daaraan?

Motivational speaker

Als ik als motivational speaker word ingehuurd en met een groep aan het werk ga, dan heb ik steevast te maken met een aantal vooronderstellingen die niet per se waar zijn.

Men verwacht dat ik de groep ga vertellen wat er allemaal aan hun werkwijze schort. Een denkwijze die we hebben overgehouden uit onze schooltijd, waarin er voornamelijk aandacht was voor fouten.

Hoe anders loopt zo’n event als de insteek is om te kijken naar de kwaliteiten van de mensen en de kracht van de organisatie?

Cultuurshock         check

Iedere organisatie heeft een cultuur ontwikkeld waarin mensen met elkaar en met buitenstaanders omgaan. Een vaak verfijnde en nauwelijks zichtbare manier van doen voor de mensen in het bedrijf zelf. Hun blinde vlek. Ze zijn immers onderdeel van een systeem met een DNA dat er al jaren in zit.
“Een motivational speaker, wat heb je daaraan?” verder lezen

RSS

10 tips voor een sneller onboardingproces

Recruitment kost organisaties jaarlijks 3.500 euro per medewerker. Werkgevers zijn continu bezig met adverteren, sourcen, werven, interviewen, assessen en onboarden van nieuwe mensen.

Veel bedrijven zijn aan de hand van training en begeleiding op zoek naar goed en passend personeel. Vaak hangen deze intensieve processen nog vast aan oude waarden en trage leerpaden. Dit kan veel korter, sneller en daardoor goedkoper!

Onboarding

Als je onderstaande aanpak volgt kun je na één trainingsdag met nieuwe mensen voor 90% nauwkeurig zeggen wie er aan boord gaan komen.

Hoe? Door gebruik te maken van de volgende uitgangspunten:

“10 tips voor een sneller onboardingproces” verder lezen

RSS