Blijvende gedragsverandering in een minuut, onmogelijk?

verandering in 1 minuut

Als het gaat om het gedrag van de mensen om ons heen, hebben we vaak behoorlijk veel wensen. Ik heb laatst eens met een viertal managers van een bedrijf een overzicht gemaakt van de gedragingen van hun medewerkers die ze graag anders zouden willen zien. Dat lijstje zag er zo uit:

 1. Iemand die anderen van het werk houdt
 2. Iemand die jou steeds de beslissingen laat nemen. ‘Zeg jij het maar!’
 3. Iemand die er niet alles uit haalt wat erin zit. ‘Het gaat toch goed zo”
 4. Iemand die alles vanuit het negatieve benadert. “Dit gaat niet goed en dit kan beter en…”
 5. Iemand die altijd beren ziet bij aanvang van een project. “Ik ben bang dat…”
 6. Iemand die denkt in ‘wij’ en ‘zij’
 7. Iemand die reactief is en meer pro-activiteit mag laten zien
 8. Iemand die zijn werk nooit af krijgt en altijd begint met: ‘Sorry…….’
 9. Iemand die niet luistert
 10. Iemand die in alles meegenomen wil worden
 11. Iemand die te weinig afstemt met jou als manager

We willen het liefst dat dit gedrag verandert, of dat de persoon in kwestie op zijn minst stopt met dit gedrag. Vandaar dat veel managers of teamleiders vaak meerdere malen met deze medewerkers in gesprek gaan en herhaaldelijk op hen inpraten om ander gedrag ‘af te dwingen’. Ze refereren op zulke momenten aan de momenten dat dit gedrag zichtbaar was op de afdeling.

Wat zonde van de tijd!

Gedrag verandert alleen met toestemming van de ander en dat begint bij bewustwording van het actuele gedrag.

Daar heb je twee personen voor nodig.

De persoon die de spiegel voorhoudt en de mentale pijn en plezier reactie oproept en de persoon die in de spiegel kijkt en het gevoel meekrijgt met het huidige beeld om er iets aan te gaan doen.

Stap 1: Bewustwording

One Minute Coaching at a time. Mensen veranderen alleen als ze het zelf willen. Je kunt als buitenstaander de ander hooguit prikkelen, het is aan hen om hier wat mee te doen. Gedragsverandering begint bij bewustwording. Laat de ander in jouw afwezigheid het inzicht krijgen. Geef de credits aan de persoon zelf voor de stappen die hij of zij bereid is te zetten of reeds gemaakt heeft.

Stap 2: Verandering

One Minute Coaching every day. Dagelijkse feedback is essentieel. Je dagelijks navigatie op de koers die je samen hebt ingezet. Altijd vanuit positiviteit en altijd terug naar de kern. Laat geen dag onbenut op het monitoren van de ander. Spiegel op waar de ander staat en het is aan de ander om te blijven navigeren op die spiegel.

One Minute Coaching in the moment. Elke coaching die in het moment plaatsvindt, geeft onmiddellijk feedback op het gedrag van dat moment. Het is dankzij dit actie-reactie mechanisme dat de kans op het leren, veranderen en toepassen het grootst is.

Stap 3: Borging

One Minute Coaching a day, keeps the doctor away. Je kunt niet ongemerkt van koers veranderen of blijven steken in oud gedrag als een ander dagelijks een vinger aan de pols houdt. Daarmee houd je letterlijk de burn-out buiten de deur. Vanuit oprechte interesse en een duidelijk doel, blijft je fit en vitaal.

One Minute Coaching all the way. Er zullen momenten zijn waarop je als teammanager meer aandacht aan de medewerker geeft. Met het inzetten van de coachingsmomenten van een minuut ontstaat er vanuit de medewerker vaker de behoefte om het gesprek aan te gaan. Op zo’n moment is de motivatie van de medewerker afkomstig, hetgeen een positief effect heeft op de wijze waarop het gesprek verloopt.

Conclusie: het is effectiever om 10 keer een minuut te coachen, dan tien minuten achter elkaar. Het is aan de ander om wat met de spiegel te doen.

One Minute Coaching biedt alle tools om bovengenoemde strategie en stappen in de praktijk te brengen. In onze diverse trainingen leer je hoe je blijvende gedragsverandering kunt bewerkstelligen en zo veel meer aandacht voor je medewerkers hebt, en toch veel tijd bespaart.

Meer weten? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *