Het wordt warm tijdens de WK ’22 in Qatar.  Tijd voor time-out coaching in het voetbal  

De hitte tijdens de WK van Qatar (zomer of winter) dwingt de FIFA nu al te beginnen met het introduceren van drinkpauzes tijdens voetbalwedstrijden. Zie  http://tinyurl.com/q5u5otl

Welkom op mijn wekelijkse blog over de time-out in het voetbal. De time-out die voetballers en hun coaches de gelegenheid geeft om het beste van zichzelf te geven doordat ze mentaal veerkrachtiger worden.

Wat zouden de spelers elkaar dan moeten vertellen terwijl ze staan te drinken en bij te komen? “Het zijn toch professionals die wel weten wat ze moeten doen, alle afspraken zijn toch vooraf gemaakt”, zeggen de meeste mensen.  Niets is minder waar. Voetbal is een spel van fouten en het omgaan daarmee kan alleen als de hoofden van de spelers fris zijn. Hoe verhitter de hoofden van de spelers hoe moelijker het wordt om doordachte en getrainde acties uit te voeren. Geërgerde acties, revanchegedachten en angst te verliezen zijn gedachten die vooral ontstaan in verhitte omstandigheden zoals de kokende stadions van Qatar.

Goed gebruikte time-outs kunnen helpen om spelers weer fris naar de wedstrijd te laten kijken. Coaching van de trainer en de spelers onderling helpt weer te denken in kansen, door eerder gemaakte afspraken te herhalen en daardoor in te prenten. Door elkaar te spiegelen en te prikkelen leren spelers positiever naar de resterende speeltijd te kijken. Dit biedt mogelijkheden voor de kwaliteit van het spel, de spelers en de toeschouwers.  Het biedt de coach meer mogelijkheden de spelers positief te beïnvloeden.

Uiteraard moeten spelers dit oefenen. En daar kan de FIFA nu al mee beginnen door bij de jeugd de time-out te introduceren.

 

 

Victor Mion

VM Corporation

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *