10 tips voor een sneller onboardingproces

Recruitment kost organisaties jaarlijks 3.500 euro per medewerker. Werkgevers zijn continu bezig met adverteren, sourcen, werven, interviewen, assessen en onboarden van nieuwe mensen.

Veel bedrijven zijn aan de hand van training en begeleiding op zoek naar goed en passend personeel. Vaak hangen deze intensieve processen nog vast aan oude waarden en trage leerpaden. Dit kan veel korter, sneller en daardoor goedkoper!

Onboarding

Als je onderstaande aanpak volgt kun je na één trainingsdag met nieuwe mensen voor 90% nauwkeurig zeggen wie er aan boord gaan komen.

Hoe? Door gebruik te maken van de volgende uitgangspunten:

  1. Leren is niet het onthouden van kennis, maar het doorgronden van informatie. Dat doe je alleen met de juiste mindset (zie model hieronder en voor een beknopte uitleg oa dit blog). Gemotiveerde mensen onthouden meer en leren sneller.

  2. Die mindset kun je (leren) lezen en is een voorspeller van de snelheid waarmee mensen volwaardig meedoen met het arbeidsproces. Besef je dat mensen het gedrag dat zij in jouw richting laten zien, ook laten zien aan collega’s en klanten? Het ligt niet aan jou!
  3. Het leren van de meeste vaardigheden heeft nauwelijks iets met intelligentie te maken. Durf het belang van mindset boven het IQ te plaatsen.
  4. Durf aannames te doen op basis van leefstijl, normen en waarden en gedragingen om de gebruikelijke programma’s heen. Registreer het aantal minuten dat mensen afhaken tijdens een training en je hebt een behoorlijke indicatie voor hoe het hen in de praktijk zal vergaan.
  5. Drijfveren hoef je niet te testen, die ervaar je als ervaren recruiter/trainer als je je intuïtie durft te gebruiken.
  6. Onderzoek de wilskracht en de drijfveren aan de hand van praktijkopdrachten. Stop met ze volstoppen met informatie. Als de intentie van de nieuwe medewerker de juiste is, zal zijn of haar honger naar kennis alleen maar toenemen.
  7. Zet vooronderstellingen met betrekking tot leeftijd, huidskleur en eerste indruk zoveel mogelijk aan de kant. Maak deze eventueel met een collega bespreekbaar en noteer de eerste twintig persoonlijke kwaliteiten die in je opkomen.
  8. Doe een tweede hernieuwde kennismaking. Zet het geloof of juist het gebrek hieraan aan de kant. Veel mensen laten zich verblinden door de eerste indruk en houden zich vast aan de eerste gedachten over deze persoon.
  9. Durf na een uur te zeggen wie door kunnen. Blijf kijken naar wat mensen met je terugkoppeling doen. Zie het ‘on boarding proces’ niet als een einddoel. Wellicht dat deze persoon over een jaar met vlag en wimpel slaagt, maar voor nu is het wellicht nog te vroeg. Maak het afscheid nemen van elkaar op zo’n moment niet te zwaar.
  10. Onderzoek hoe coachable mensen zijn door hen direct allerlei opdrachten te geven. Zodra ze uit de comfortzone treden zie je hoe mensen omgaan met stress en zich al of niet laten coachen op zo’n moment. Het coachable zijn van iemand heeft een enorm voorspellende waarde voor groei en succes.

Wil je meer weten over het lezen van de mindset en het versnellen van het recruitment proces, volg dan onze open trainingen of bespreek een training op maat. Meer informatie vind je op onze site.

RSS


Geen blog meer missen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond One Minute Coaching?
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *